Gabinet

Nasze przepisy

 

» Fasolka szparagowa duszona z pomidorami
   i czarnymi oliwkami

Składniki: (proporcje na 1000g potrawy)

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 500g pomidorów
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 20 czarnych oliwek
  • 200ml wody,
  • sól, pieprz świeżo mielony, bazylia suszona i świeża

 

Na oliwie podsmażyć pomidory,dodać surową fasolkę, wodę, oliwki i przyprawy. Dusić około 30 minut (ewentualnie dodać wody)

 

1 porcja: około 250 g to 103 kcal

» Sałatka z wędzonego kurczaka

Składniki:

  • 100 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 100g kapusty pekińskiej
  • 100 g papryki czerwonej
  • 100g ogórka
  • 25 g oliwek(10 sztuk)
  • 200 g pomidora
  • 15 ml oliwy,sól,pieprz

Pokroić i połączyć razem składniki, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

2 porcje: po 300g 153 kcal

» Sałatka z gruszki i sera pleśniowego niebieskiego

Składniki:

  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 1/2 gruszki
  • 5 g słonecznika
  • 30 g sera pleśniowego niebieskiego
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny, pieprz świeżo mielony

 

Połączyć składniki.

1 porcja: 250g-280 kcal

» Bananowe Lassi

Składniki:

  • banan 1 sztuka
  • 200ml kefiru 0%

 

zmiksować razem

 

1 porcja: 164 kcal

» Papryka czerwona faszerowana mięsem z indyka

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 100 g mięsa mielonego z indyka
  • 6 oliwek czarnych
  • 5g oliwy z oliwek
  • 1 cebula,sól,pieprz

 

Udusić na oliwie mięso, oliwki i cebulę. Odciąć górna część papryki, posolić ją w środku,nadziewać mięsem,przykryć odcięta częścią (z ogonkiem). Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez 30 minut.

 

1 porcja: 236 kcal

chudnij

 

gabinet
Copyright 2012 Joanna Żurek - Indywidualna Specjalistyczna Praktyka Lekarska